Laden
a

De tuin

Je eigen groene tuin

Stenen eruit, groen erin!

Hortus Alkmaar stimuleert tuinbezitters om hun tuin groen in te richten. Minder stenen en meer groen in je tuin zorgt dat water makkelijk in de grond zakt en is goed voor insecten, vogels en vlinders.

Hieronder vind je praktische tips om direct mee aan de slag te gaan.

Vervang ook stenen voor groen. Doe je mee?

Blij met een groene tuin

Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte.

Een groene, watervriendelijke tuin zorgt voor verkoeling op warme dagen. Het regenwater kan goed in de grond zakken, zodat je tuin niet vol water komt te staan. Een groene tuin is natuurlijk ook goed voor insecten, vogels en vlinders.

Wist je dat ook kleine maatregelen heel effectief zijn? Zorg dus voor minder stenen in je tuin en meer groen. Iedere steen eruit telt.

 

Tips om zelf aan de slag te gaan

Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Zijn al die stenen en tegels wel echt nodig?

Wil je jouw tuin groen(er) maken? Kijk wat het beste bij jou past. Hoeveel tijd heb je, heb je groene vingers en waar wil je de tuin voor gebruiken? Met onderstaande tips helpen wij je op weg naar een eenvoudig te onderhouden groene en bloeiende tuin.

 

  1. Tegels eruit. Maak bijvoorbeeld een geveltuintje voor het huis of een border in de achtertuin. 
  2. Vang regenwater op. Plaats een regenton. Zo heb je altijd een voorraad water voor je tuinplanten. Bovendien komt het schone regenwater niet in het riool terecht.
  3. Ga moestuinieren. Je kunt al op 1 vierkante meter je eigen eten verbouwen. Het is ook leuk om samen met de kinderen een kruidentuintje aan te leggen. In een grotere tuin kun je ook kiezen voor een fruitboom.
  4. Kies makkelijke planten. Bodembedekkers zijn ideaal voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Kies voor vaste, bij voorkeur biologische en inheemse planten. 
  5. Onderhoud je tuin. Geef water indien nodig en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug. 
  6. Lok dieren naar je tuin. Plaats bijvoorbeeld een vogelhuisje of insectenhotel. Laat in het najaar bladafval en plantenresten liggen. Dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als schuilplekje.
  7. Maak je dak groen. Heb je een plat dak op je huis, veranda of schuur? Leg hier een sedumtapijt op. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar het trekt ook dieren aan, zorgt voor isolatie en verkoeling en kan regenwater beter vasthouden als het hard regent.

Handig overzicht met tuintips van Steenbreek

Stichting Steenbreek heeft handige tuintips bij elkaar gezet. Wil je meer weten over de bodem, ontstenen of hoe je vogels naar je tuin lokt? Neem een kijkje bij de tuintips.

Favoriete tuintips van Alkmaarders

Alkmaarse tuinbezitters hebben ons hun favoriete tuintip opgestuurd. Bekijk ze hieronder!

Gratis online cursus: Aan de slag met een levende tuin

Wil je aan de slag in de tuin, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? We hebben een oplossing. Samen met duurzaam tuinontwerper Anne Wieggers heeft IVN de online cursus ‘Een levende tuin’ ontwikkeld.

Na vijf online modules weet je hoe je je tuin kunt omtoveren naar een fijne plek voor jezelf, planten en dieren. De e-learning neemt je mee van het maken van een plan tot onderhoud en zit vol praktische tips.

Contact

Voor meer informatie over groene tuinen kunt u contact opnemen met:
Mieke Klerk, projectleider Hortus Alkmaar, 06-13789136, educatie@hortusalkmaar.nl

Meer over de tuin

Onze historie, collectie, visie en missie, de ijsvogelhut, onze rondleidingen en onze biodiversiteit.
Wees welkom in onze kleurrijke, educatieve botanische tuin met geneeskrachtige planten, (ijs)vogels, vissen en nog veel meer. Maak het mee!