Laden
a

De tuin

Tuintips van Alkmaarse tuinbezitters

Deel je favoriete tuintip!

Heb je een groene, diervriendelijke tuin zonder veel tegels? Dan heb je vast een goed advies voor Alkmaarse tuinbezitters. Stuur je tip aan steenbreek@hortusalkmaar.nl; dan vermelden wij hem op de website.

Benieuwd naar tips voor jouw tuin? Kijk hieronder naar de adviezen van Alkmaarse tuiniers.

Veel mensen in Alkmaar vinden het belangrijk om hun omgeving te vergroenen en daardoor een prettiger en gezondere leefomgeving te maken. 

Minder steen in je tuin, een tegel eruit, een geveltuintje, alleen of samen met de straat. Alle beetjes helpen om onze stad te vergroenen en beter te maken. Dit helpt ook mee om een meer klimaat bestendige omgeving te maken.

Tip 1: Plant een bessenstruik
Ik heb 2 jaar geleden een bessenstruik geplant. In de nazomer genieten we van de bessen en ziet het er prachtig uit. De struik lokt ook veel vogels naar de tuin.
Tip 2: Bodembedekker tegen onkruid
Ik had nogal last van onkruid in de voortuin. Omdat ik weinig tijd heb, en niet van vaak schoffelen hou, heb ik een bodembedekker geplant. Dit is ideaal! Ik heb gekozen voor kleine maagdenpalm. Die groeit mooi dicht, blijft groen en geeft ook nog paarse bloemen. Een aanrader!
Tip 3: Weinig ruimte? Verticale tuin!

In ons vorige huis in de binnenstad van Alkmaar hadden we geen tuin, wel een balkon. Om zoveel mogelijk groen op ons balkon te krijgen, gebruikten we de muren. De verticale tuin was onze oplossing met kruiden, bloemen en planten.

Nu hebben we een nieuwbouw huis in het centrum met tuin en gaan we dit weer toepassen. De schutting en de muur in onze tuin gaan we volhangen met groen. Naast natuurlijk zoveel mogelijk groen op de grond.

Tip 4: Plantzakken met kruiden en bloemen op een blinde muur
Hang op een blinde muur (van bv een garage of schuur) zakken gevuld met planten zoals kruiden of tomaatjes of vetplanten. Met een slangensysteem voor het bewateren zodat het heel eenvoudig is om ze water te geven. Deze zijn heel eenvoudig aan te brengen en zijn niet duur. Dat kan een grote verandering zijn (in een tuin die alleen betegeld) voor de vlinders en de insecten.
Tip 5: Gebruik (schoon) spoelwater voor de tuin
Ik hou van de natuur, in mijn tuin heb ik een paar bomen staan o.a. pruimenboom, lijsterbes, vogelkers en een berkenboom. Struikgewassen zijn seringen, hortensia’s, zwarte bessen, frambozen , anemonen , lavendel en vlinderstruik. Ook heb ik een groene haag van liguster i.p.v. houten schuttingen.

Ik zet een emmer in de afwasbak en vang al het spoelwater van de groenten en fruit op als ik het schoonmaak. Ook de koffiedrab en thee (goede “vitaminen”) en eigenlijk alle spullen die ik afspoel , als er maar geen schoonmaak- en wasmiddel in zit. Je verbaast je dat zo’n emmer snel vol is, per dag vele emmers gaan dan, hup de tuin in !! Zo bespaar ik het kostbare water, vooral tijdens de tropische maanden van dit jaar.

Mijn tuin ziet er fris, fleurig en levendig uit mede door de vlinders en bijen.

Tip 6: Houtsnippers, insectenplanten, fruitboompjes en een regenton
Wij hebben sinds anderhalf jaar een buurttuin achter ons buurthuis. Met paadjes van houtsnippers (tip 1), veel insectenplanten (tip 2), fruitboompjes, groentes en aardbeien planten, op hoogte in een oude regenpijp (tip 3) vanaf het dak loopt het regenwater de regenton (tip 4) in.
Wij sparen nu voor een 2e regen ton. Van de zomer bleek dat 1 ton echt te weinig was door de extreme droogte en warmte.
Tip 7: Overal kleurige stokrozen
Ga de buurt rond om stokrozenzaadjes te verkopen voor een klein bedrag, geef stokrozenzaadjes aan alle juffen en meesters als je jarig bent en strooi ze op plekken in je eigen buurt tijdens het wandelen. Dit doen wij altijd. En alle mensen vinden stokrozen mooi. En ze hebben vrolijke kleuren en ze staan heel lang.

Graag win ik de grote regenton om samen met mijn zusjes papa&mama te helpen onze eigen stokrozen en vlinderstruik en plantjes water te geven.

Groeten Phileine (10 jaar)

Tip 8: Bloembollen voor bijen, insectenhotel en groenblijvende klimplanten
Ondanks dat er in onze stadstuin nog best wat tegels uit zouden kunnen, hebben wij in de borders veel bloembollen voor bijen geplant (o.a. allium en camassia) en (groenblijvende) klimplanten staan om het voor de insecten en vogels zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Wij hebben hier ook recent een tweede insectenhotel bijgeplaatst (eerste is een groot succes en veelal volgeboekt) voor de andere insecten (lieveheersbeestjes, vlinders, etc). Makkelijke oplossingen die weinig ruimte innemen en een groot plezier geven aan de ‘kleine’ dieren en vogels. Nu de blaadjes van de bomen en struiken vallen laten we deze ook lekker op de grond liggen.
Tip 9: Maak een muurtje van je tuintegels

Haal tegels uit je tuin en maak er een muurtje van. Zo creeër je ook zon en schaduw kanten en tussen de stenen komt ook een insectenleven tot stand.
Waar je de tegels er uit gehaald hebt plant je planten voor insecten etc. Goed voor iedereen. Meer groen, minder steen.

Tip 10: Koop je planten bij een kwekerij
Koop ook eens je planten bij een kleinere kwekerij.
De planten worden niet grootgebracht met allerlei kunstmatige meststoffen, maar krijgen de kans om er wat langer over te doen, zodat ze uiteindelijk veel sterker bij jou de tuin in gaan, en niet, bij de eerste de beste temperatuur schommeling het loodje leggen.
Ook krijg je er goed advies, omdat ze de plant goed kennen, ze kweken ze nl. van baby af aan op!
Tip 11: Bewaar herfstbladeren voor compost en voor de egels
Mijn tuintip: herfstbladeren bewaren voor compost. Een eigen composthoop aan bladeren is vol met humus. Prachtig om de egels weer te zien.
Tip 12: Creëer een zelf-pluk-tuin

Wij hebben een gewone stadstuin, groot genoeg om al mijn ideeën te realiseren. Tussen alle “gewone” bloeiende planten, bomen en struiken heb ik allerlei kruiden, vruchtdragende struiken- en bomen neergezet. Hier de lijst van alles wat er in de tuin te vinden is:

– Een druif, goed voor heel wat potjes jam
– Een doornloze bramenstruik
– Een perenboom
– Een perzikboom
– Een vijg
– Citroenmelisse en munt voor in de thee
– Bieslook, rozemarijn en basilicum
– Mierikswortel, met scherpsmakende bladeren voor in salades
– Venkel
– Een dropplant
– Lavendel
– Wilde aardbeitjes
– Maar ook een gewoon tomatenplantje
– Lavas, ofwel maggiplant, heerlijk in soepen, sausen, salades
– Rode valeriaan
– Een olijf

Dit zorgt voor een overdaad aan geuren, kleuren en allerlei insecten in de tuin. Het is een genot in de tuin te lopen en hier en daar een blaadje te plukken, te ruiken en te proeven. Je kunt natuurlijk naar eigen smaak en voorkeur planten wat je maar wilt. Ook voor kinderen is het erg leuk om zo in de tuin eigen plantjes neer te zetten, waarvan ze de vruchten kunnen oogsten. Het hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen.

Kortom: mijn eigen zelf-pluk-tuin!

Tip 13: Gebruik GFT-afval voor compost in je tuin
Gooi gft-afval niet in de groene bak maar graaf een gaatje tussen de planten en gooi daar het afval in. Vermeng dit elke keer met wat aarde en er vormt zich mooie compost. Na een week of drie is het gat vol en graaf ik verderop een nieuwe.
Zo heb ik al jaren de groene bak nauwelijks meer nodig.
Tip 14: Strooizout tegen onkruid en alg
Strooi strooizout op de tegels om onkruid tussen- en alg op de tegels te verhelpen. Ongeveer 1x in de 4 maanden vlak voordat er regen is voorspeld, goed zout strooien op de tegels. Na een mooie regenbui zal het zout vanzelf intrekken en verdwijnt het onkruid als sneeuw voor de zon. Een eco-friendly, goedkope en makkelijk uit te voeren tip!
Tip 15: Maak een stapel van takken voor egels, padden, insecten en vogels
Bewaar grote takken die je snoeit en bouw een waar festijn. Verwijder de zijtakken en blaadjes, zodat in elkaar haken en stapelen makkelijker wordt. Sla eventueel een aantal palen in de grond waar je de takken tussen vast kan leggen. Langs de schutting plaatsen gaat ook prima. Een bouwwerk van deze afvaltakken zorgt voor een veilig onderkomen in de winter voor kikkers, padden, egeltjes en insecten. Het trekt vogeltjes aan, zoals roodborstjes, mussen en koolmeesjes, het staat leuk (als je je fantasie erop los laat) en bespaart flink wat ruimte in de groene bak.
Tip 16: Tegels eruit en water stroomt makkelijk weg
Onze stadstuin tip:

Haal een deel van je tegels er uit groen er in. Dan krijgt de bodem meer lucht en kan het water makkelijk weg.

Tip 17: Verdeel regenwater via een pijp gelijkmatig in de border
Ik heb mijn regenpijp niet de grond in laten lopen, maar met een bocht naar een lange pijp die in mijn borderbak loopt. Die pijp heeft gaten in onderkant waardoor het water niet de grond in verdwijnt maar gelijkmatig mijn borderbak irrigeert.
Tip 18: Geen tegels in de tuin, alleen voor de regenton
Tuintips hebben we al jaren voor diegenen die het volgooien met tegels en 1 pot met plant er op zetten..
Draai het eens om, volgooien met planten, bomen en 1 tegel gebruiken voor..
Die regenton!
Tip 19: Genieten van je tuin en er goed voor zorgen
Wij zijn net in januari in Alkmaar komen wonen, het was een verassing wat er allemaal in de tuin zou groeien. Dat hebben we afgewacht en wat mooi bloeide hebben we laten staan en wat minder mooi was eruit gehaald. Er zijn wat mooie struikjes waar veel bijen op afkomen erg gezellig.

We woelen de grond om, koffieprut gaat de tuin in, wat extra voeding in de bodem. Nu nog kijken wat voor meerjarige planten erin kunnen en wat herfstkleuren erin. Onkruid wieden en bijhouden. We hebben afgelopen zomer een vijgenboom gepland en de aardbeien plantjes deden het prima. Genieten van je tuin en ervoor zorgen dat het geheim ????????.

Tip 20: Voor een kleine tuin: klimplanten langs de schutting
Mijn beste tuintip om een kleine tuin toch heel groen te krijgen is de schuttingen laten begroeien met klimplanten. Mijn schutting staat vol met een passiebloem die het hele jaar groen blijft en in de zomer mooie bloemen geeft.
Tip 21: Vang regenwater op in een waterput
Het regenwater, uit de goten van ons huis en garage, wordt afgevoerd naar onze waterput.
M.b.v. een dompelpomp, wordt dit water opgepompt en besproeien wij hier onze achtertuin mee. In de tuin ligt een beregening systeem, om alle planten te voorzien van voldoende water.
De put is voldoende diep, tot aan het grondwater. Dus is er altijd voldoende water om dagelijks (in de zomer) de planten, water te geven.
Tip 22: Laat alles staan in de herfst voor de vogels, egels en bodem
Herfst: de uitgebloeide planten worden bruin en de tuin ziet er voor sommige mensen rommelig uit. Toch alles lekker laten staan want de vogeltjes vinden de hele winter nog zaden, de egeltjes kunnen zich verschuilen onder de plantenresten en de grond neemt de voedingsstoffen op van de rottende planten en bladeren. Precies zoals het in de natuur ook werkt!
Tip 23: Boomschors in plaats van tegels heeft zoveel voordelen
Onze tegelplaats was helemaal scheef en kapot door de mieren. We dachten na over vervangen, maar dat kost veel geld. Een aantal jaar geleden hebben wij onze tuintegels vervangen door boomschors. Wij zijn zo blij dat we dit gedaan hebben. Het bleek meer op te leveren dan wat we van tevoren hadden bedacht.

Nu hij weg is, hebben we bv veel minder last van mieren. Maar we kwamen er ook al snel achter dat onze tuin op het zuiden nu veel minder heet is. We hebben nu namelijk geen last meer van de hitte die van de stenen gloeit.

Daarbij ruikt de boomschors ook nog eens ontzettend lekker.
En onkruid trek je er nu heel makkelijk uit. Dat gepiel tussen de tegels is nu niet meer nodig.
En bij hevige regenbuien zakt het water nu zo de grond in, waardoor de kans op wateroverlast verminderd wordt.
Wij zijn er heel blij mee.

Tip 24: Een vijvertje in de tuin

Neem een klein vijvertje in je tuin. Dit trekt insecten aan maar ook kikkers, salamanders en padden.
Ook kan het zorgen voor een drinkplaats voor egels, vogels en bijen.

Tip 25: Bloeiende planten in alle seizoenen
Zorg voor bloeiende planten in alle seizoenen zodat de vroege en late bijen en vlinders ook nog genoeg eten kunnen vinden.
Tip 26: Stenen eruit, groen erin
Stenen er uit en groen er in!

Maak je tuin zo groen mogelijk, en dat kan op zoveel ongelofelijk veel manieren dat ‘één tip’ slechts een regendruppel op verhard oppervlak is… die kan je beter in een regenton opvangen

Tip 27: Kweek fruit en groente en deel het met je buurt
Zet naast vaste planten en zomerse bloeiers ook groente en fruit in je tuin. Leuk om te zien groeien en daarna genieten om er iets lekkers van te maken. Super lekker is het om naar buiten te lopen, fruit te plukken en direct te kunnen proeven.
Misschien te delen/ruilen met buren?

Mijn ervaring: veel positieve reacties van buurtbewoners. Vooral oudere buurtbewoners reageren enthousiast op de rabarber in mijn voortuin. Herinnerd hen aan vroeger. Hun vader had vroeger op de moestuin ook rabarber. En zo staan we dan gezellig over vroeger te praten.
Buurtbewoners die vertellen wat zij in hun tuin kweken, wat ze die dag oogsten en gaan koken.
Altijd leuke gesprekken als ik tuinier.

En omdat ik in mijn voortuin geen buitenkraan heb, en omdat het nuttiger is om regenwater te gebruiken voor de planten lijkt het mij super als het water op kan gaan vangen in een mooie regenton.
Nog een pluspunt: regenwater kost niks.
Net als het verbouwen van groente en fruit veel goedkoper is ipv kopen in de winkel.

Tip 28: Betrek de kinderen bij het tuinieren
Betrek kinderen bij het tuinieren door zaadjes uit hun eten ( bijv appeltjes, peren, paprika etc ) te planten. En samen bloemenzaadjes te verzamelen en een wilde bloemenstrook te creëren voor vlinders en bijen.
Tip 29: Gebruik gesnoeide takken voor dieren

Geef gesnoeide takken van fruitbomen ( bijv Pruim) aan je konijn. De blaadjes vinden ze heerlijk en het is goed voor hun tanden.

Na het snoeien je takken op een hoop gooien als een goede schuilplaats voor insecten en misschien zelfs egeltjes.

Tip 30: Ooievaarsbek tegen zevenblad
Gebruik geen gif tegen zevenblad maar plant bijv een ooievaarsbek… daar groeit zevenblad niet doorheen! En je hebt een mooie bodem bedekker met bloemen .
Tip 31: Deel stekjes met je buren
Deel stekken van je planten of struiken met buren!
Onze buren zijn al blij met een mooie sering die wij gestekt hebben van onze struik.
Tip 32: Water voor de vogeltjes
Een tip waar onze kleine gevleugelde tuinvrienden heel blij van worden: zorg voor water in de tuin. Gewoon aardewerken schotels voor onder plantenpotten. Verspreid ze door de tuin en vul ze regelmatig. Ze weten ze snel te vinden en zullen er dankbaar gebruik van maken.
Tip 33: Beter 1x veel water geven dan dagelijks een beetje
Het is beter in de zomer om 1 keer in de drie dagen heel veel water te geven zodat het de wortels bereikt dan elke dag een beetje.
Tip 34: Emmertje met (schoon) douchewater voor de tuin
Hou in de badkamer een emmertje paraat. Vang voor het douchen o.i.d.  hierin het water op voor het warm is. Geef het water aan bomen of planten in je tuin. Alle beetjes helpen!
Tip 35: Herfstblaadjes laten liggen
Ik snoei altijd pas in voorjaar, laat ook gedurende de herfst en winter alle blaadjes en dergelijke op de bodem liggen.
Tip 36: Zaadjes uit de tuin voor buurtgroen
Ik spaar zaden uit de tuin op en verspreid deze door de buurt bij bomen en in veldjes. -;)
Tip 37: Gooi water uit het kinder(zwem)badje bij de planten
Ik gebruik badwater van het (buiten)badje van de kinderen voor bewatering van de planten.
Tip 38: Vang het nog koude douchewater op en gebruik het voor de planten
Hou in de badkamer een emmertje paraat. Vang voor het douchen o.i.d. hierin het water op voor het warm is. Geef het water aan bomen of planten in je tuin. Alle beetjes helpen!
Tip 39: Water opvangen en hergebruiken - diverse tips
Niet alleen buiten kun je veel doen, binnen kan dat ook voor buiten.
bij het douchen – gebruik geen zeep = slecht voor de huid (zie er juist jonger door uit)en zitten bovendien kokos en palsticdeeltjes in die er niet uitgehaald kunnen worden bij zuivering.
Vang het douchewater op met name in de zomer en breng dit naar de tuin voor de planten en dieren/vogels
Douchewater kan ook gebruikt worden voor doorspoelen toiletten – voorkomt onnodige zuivering
Als je dit niet doet kun je no altijd het eerste kraanwater opvangen dat koud is en opzamelen tot einde dag en alsnog het opgespaarde voor boven vermelde gebruiken
Zet een regenton in de tuin en houdt deze in de winter open aan de bovenkant, regen vanzelf vol en kan gebruikt worden in de zomer
Het eerste kraanwater in de keuken dat koud is opvangen en gebruiken voor de binnenplanten, thee, koffie of andere dranken
Luikje in de schutting voor egels of een plaats waar ze naar binnen kunnen komen.
Wat losse stenen of een andere beschutting trekt ook padden aan, di heb ik al jaren in de tuin.
Het mooiste zou zijn om ook systemen te bedenken d.m.v. hoog geplaatste buitenhuis zijnde regentonnen aan te brengen die het water opvangen tot ze vol zijn en daarbij een overstroming afvoerbuis naar riool of naar een daarbeneden staande regenton. Kan gebruik worden voor doorspoelen WC. Hoogteverschil zorg voor waterdruk. Op deze wijze zou je kunnen beschikken over meer dan twee honderd liter water wat anders verdwijnt in het riool.

De gevolgen van hierboven zijn dat je flink op de kosten van water gaat besparen en met een 2 persoons huishouding flink onder 100 m3 op jaarbasis komt. Tevens voorzie je de natuur van schoon water dat niet in het riool verdwijnt.

Tip 40: Veel bloemen en een vijver voor de insecten en vogels
Ik tuinier op 30 m2, maar vooral veel in de hoogte. Het hele jaar door bloeien waardplanten en biologische bloembollen. Van de oude zandbak van 1×1.20m heb ik een vijver gemaakt. Ik heb heel veel insecten, padden, kikkers salamanders in de tuin en ontzettend veel verschillende vogels, omdat er zoveel schuilplekjes zijn en ik ze voer van 1-11 tot 1-3.
Maak je tuin vooral niet te netjes, snoei bij voorkeur pas in het voorjaar!
Geef de planten nu met opgevangen regenwater zoveel mogelijk water, is deze zomer helaas niet de hele tijd gelukt.
Tip 41: Oktobertip: laat bladeren en takjes liggen voor de egels
Graag geef ik hierbij mijn tuintip voor oktober door omdat hiermee een waterton hoop te winnen voor in mijn tuin, om op die manier milieubewust mijn tuin water te kunnen geven in de zomer.

Mijn tuintip is om niet alle takjes, takken en blad weg te harken of te gooien maar hiermee in een rustig hoekje in de tuin een “huisje” te bouwen voor de Egels.
Zij zullen hier graag gebruik van maken en U zult hier veel plezier aan beleven!

Tip 42: Maak ruimte onderaan de schutting als doorgang voor egeltjes
Let op bij het plaatsen van schuttingen dat je niet alles dichttimmert. Als je een beetje ruimte laat onderin of als je bv de onderste plank van een bestaande schutting verwijdert, kunnen egeltjes zich makkelijker verplaatsen van tuin naar tuin. En zorg voor rommelige hoekjes, daar houden ze van!
Tip 43: Maak een egelsnelweg met je buren
Verbind je tuin met die van de buren door middel van een egelsnelweg. Onze tuinen zijn vaak omringd door een hek of schutting, enorme obstakels voor een egel. Het aanleggen van een egelsnelweg is onwijs eenvoudig: maak een gat van 13 x 13 cm onderaan jouw hek of schutting, en vraag je buren ook mee te werken aan het creëren van een egelsnelweg.

Je kunt egels helpen door bij te voeren. Kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water zijn prima. Om te voorkomen dat de katten of vogels alles opeten, kun je zelf een egelvoerhuisje maken. Houd de bakjes schoon en trek handschoenen aan wanneer je dat doet.

Ik hoop dat mijn tuintip anderen inspireert om wat voor de egels te doen, want hoe meer egels, hoe minder slakken die je geliefde planten gaan aanvallen!

Tip 44: Gebruik alleen biologische planten
Gebruik alleen biologische planten (met name voor de bloeiende soorten) in je tuin!

Bestrijdingsmiddelen zijn namelijk funest voor bijen, andere insecten, vogels, egels etc. Dan kun je je tuin nog zo diervriendelijk inrichten maar met planten vol gif levert het dan nog veel schade op!

Tip 45: Veel plantenborders, veel water geven
Wij hebben een mooie, groene, diervriendelijke tuin. Toen we hier kwamen wonen waren er twee grote terrassen en een saai grasveld. Nu zijn de terrassen minimaal en is van het grasveld alleen het looppad tussen de planten borders over.
Onze belangrijkste tip voor de tuin: geef water! Vooral in het voorjaar, tot aan de langste dag, hebben planten veel water nodig. Helaas worden die maanden steeds droger, dus proberen we al het regenwater op te vangen om daarmee de tuin water te geven.
Resultaat is een groene bloemrijke tuin!
Tip 46: Weinig onderhoud? Kies bodembedekkers.
Een groene tuin heb ik. Een aanrader. Prachtige vlinders en bijen in de tuin. Mooie bloemen erin. Een kleine onderhoudsarme appel- en perenboom voor verse appels en peren uit eigen tuin. Weinig onderhoud? Tip: Kies voor bodembedekkers. Plantjes die de grond bedekken waardoor je veel minder onkruid hebt.

Ik doe heel graag mee met de regentonactie. Een regenton heb ik nog niet en in de hete droge zomer is er meer water nodig om het gras in mijn tuin groen te houden. Liefst met water uit de natuur.

Tip 47: Laat klaver in het gras staan en maai per helft
Klaver gaat geweldig mooi bloeien en trekt bijen aan. Maai het gazon niet in 1x maar in 2x. Zo staat er altijd bloeiende klaver in je tuin!
Tip 48: Plant een vlinderstruik
Onze tuintip is het planten van een aantal of een mooie vlinderstruik zodat met name vlinder en andere mooie insecten hierin terecht kunnen. Een bijdrage aan hun voortbestaan en kleurrijk in de tuin.
Tip 49: Kies gifvrije planten van een biologische kweker
Kies voor planten die afkomstig zijn van een biologische kwekerij zodat je zeker weet dat ze geen chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor de bijen en andere insecten.
Tip 50: Ruil stekjes en zaden met de buren
Het is leuk en goed om stekjes en zaden uit te wisselen met buren en bekenden, zodat je een grotere variëteit aan planten in je tuin krijgt. Tevens bevordert het de sociale contacten.
Tip 51: Houten (geen plastic) stokjes om plantennamen op te schrijven
Je zaait van alles maar wilt onthouden wat waar staat? Gebruik geen plastic plantstokjes of -kaartjes meer! Gebruik bamboe eetstokjes die je bij sushi krijgt als plantstokjes, en de houtjes uit ijsjes als kaartjes. Je kunt ze beschrijven met een watervaste stift.
Tip 52: Zorg met veel liefde en aandacht voor de plantjes
Graag stuur ik mijn tuintip door voor mijn broertje die samen met nog 7 bewoners begeleid woont in het Rekerhuys in Alkmaar.
Dit uniek kleinschalig wooninitiatief biedt een warm en veilig thuis voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking en autisme (VG4-VG6) en is gelegen aan de Rekerdijk in Alkmaar.
In de ruim 3000 m2 tuin verzorgen de bewoners zelf de moes- en kruidentuin. Mijn tuintip is dan ook; “zorg met veel liefde en aandacht voor de plantjes, dan komen de bloemetjes en de bijtjes vanzelf!”

Alle bloemen, planten en fruit die de in de tuin groeit worden zelf verkocht door de bewoners. Hoe gaat zou het zijn als hier een mooie nieuwe regenton kon komen te staan?

Tip 53: Zorg voor egels in je tuin, die zijn ook goed tegen slakken
Mijn tuintip is: maak je tuin egelvriendelijk door snoeiafval en kleine corridors te creëren zodat egels je tuin kunnen bezoeken. Egels zijn slakken eters, dus het is ook een win win situatie. Ze overwinteren graag in een niet al te aangeharkte tuin. Ze zijn dol op houtsnippers en takkenresten, ook mos en bladerenresten zijn favoriet.
Lage heesters in je tuin zijn ook goed voor de egels.
Tip 54: Giet water (niet sproeien) op de aarde, niet op het blad
Je komt er niet onderuit wanneer je een tuin hebt: soms moet je – sommige – planten in een hete zomer extra water geven.

Maar…..

Geef water op de bodem, op de aarde, rond de stam van de plant.

Water op de bladeren en bloemen gaat verloren.

Sproeien kost veel water, gieten is efficiënter; niet alleen voor het waterverbruik, ook voor de opname van water door de plant!

Je planten, het milieu en je portemonnee winnen hierbij.

Mijn tip is dan ook: gieten; op de aarde!

Tip 55: Veel bloemen en planten voor de vogels en insecten, vang water op
De tuintip voor een duurzaam en leefbaar Alkmaar, is voor ons in het groene Schermerhorn al een groene en leefbare plek met veel planten, die mogen groeien waar ze willen.

De vele vogels genieten van zaadrijke planten en de bijen van de kleurrijke bloemen die er mogen staan.
Een emmer vangt regenwater op van ons schuine dakje voor de planten binnen en voor de waterbak van de kippen en voor het wassen van de auto.
Water uit de kraan wordt verwarmd op onze houtkachel om te drinken en te koken en om de afwas te doen.
Al met al een bijzondere plek die nu ook onder Alkmaar valt.
Kom dat maar eens bekijken.

Tip 56: Gebruik het eerste, koude douchewater voor de tuin
Mijn tip is meer voor de bewatering van de tuin. Als het droger weer is zet ik als ik ga douchen een emmer in de douche.
Het eerste water is toch te koud en als het warm genoeg is gaat de emmer eruit en ik eronder. Zo bespaar je water wat ik voor de tuin gebruik.
Tip 57: Rozen bloeien uitbundiger door stukjes bananenschil
Leg onder bij de rozenstruik in stukjes gesneden bananenschil.
Eventueel beetje onder de aarde doen. De rozen gaan echt veel uitbundiger en veel langer door met bloeien!!!

Probeer maar uit en neem een rozenstruik die je bananenschil geeft en één niet….zie het verschil!

Soms zijn de bruin en zacht geworden bananenschillen weg. Ik zie wel vogels (kauwen en kraaien) wroeten en ervan eten.

Tip 58: 6 tips voor dieren in je tuin
  • Wij hebben een mooie vijver, dat lokt veel vogels – drinken en badderen – een lust voor het oog. Ook heb ik verschillende vogeldrinkbakjes staan.
  • Wij hebben onze tuin behoorlijk vol geplant met allerlei bloemen en planten, gras en verschillende grassen en struiken.
  • In het najaar halen wij niet al het dode blad weg, alleen dat wat volledig afsterft, zodat vogels maar ook egels en padden lekker kunnen schuilen en overwinteren.
  • Wij hangen op verschillende plaatsen in de tuin en aan de gevel voederhuisjes, netjes pinda’s en bollen vet.
  • Wij maken zelf van de uitgeholde kokosnoten met vet dat we laten stollen in de magnetron, en daardoorheen het vogelzaad, weer nieuwe vetbollen.
  • Ik maak stekken van planten die te groot worden, en geef die aan vrienden – of buren en kennissen, dat kost hun niks, en ik vind het leuk om op die manier weer voor uitbreiding van plantengroen te zorgen. En tevens verjong ik dan op die manier mijn oude planten.

Onze tuin is zomer en winter een lust voor het oog. We genieten er erg van.

Tip 59: Houtsnippers: goed tegen onkruid en goed voor de bodem(diertjes)
Ik heb een tuin met veel struiken en planten. Maar ook onkruid. Ik heb op de aarde waar geen planten staan, houtsnippers te leggen. Dit werkt prima tegen onkruid. In de zomer houd het de verdamping van vocht tegen. Laatst was ik mijn tuin aan het spitten en het wemelde van de wormen. Dus de beestjes hebben het ook naar hun zin.
Tip 60: Plant een wilg in je tuin
Plant een wilg of een wilgenbosje. Wilgen drinken uitbundig. Dat water hoeft dan dus niet via het riool weggepompt te worden. Een wilg geeft voedsel voor insecten in het voorjaar, zorgt voor verkoeling in de zomers en biedt het hele jaar veilige rustplekken aan kleinere vogels. En dat hoeft bijna niets te kosten.

Zet de komende maanden een paar stevige wilgentakken in de tuin. De takken kun je altijd gratis krijgen als er ergens wilgen worden geknot. Even een hand grondboor lenen of huren en de wilgentak(ken) voor 1/3 in de grond aanbrengen. Als je de lengte in de hand wilt houden alleen nog eens per twee drie jaar knotten.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Mieke Klerk, coördinator Steenbreek Alkmaar, 06-13789136, steenbreek@hortusalkmaar.nl

Meer over de tuin

Onze historie, collectie, visie en missie, de ijsvogelhut, onze rondleidingen en onze biodiversiteit.
Wees welkom in onze kleurrijke, educatieve botanische tuin met geneeskrachtige planten, (ijs)vogels, vissen en nog veel meer. Maak het mee!